ROK 2013

Členská základna má 127 členů, z toho 33 mladých hasičů do 18 let.

Organizační činnost: 11 výborových jednání, 2 valné hromady

Výbor pracoval v 16-ti členném složení, na činnost dohlížela tříčlenná kontrolní a revizní rada:

 

Starosta: Král Libor

Jednatel: Pavlát Petr

Velitel: Pavlát Tomáš

Hospodář: Pavlíčková Vladimíra

Vedoucí mládeže: Kusý František

Vedoucí dorostu: Krpec Pavel st.

Vedoucí mužů: Krpec Pavel ml.

Mat. tech. referent: Ocelka Alois

Organizační ref.: Kovář Martin

Referentka žen: Trubáková Marie

Správce internetu: Kusý Pavel

Kronikář: Chocholatá Jana

Člen výboru: Závodný Pavel, Juchelka Tomáš, Krpec Jan, Šrubař Kamil

Revizní rada: Krpcová Božena, Žáček Pavel, Zeman Augustin

 

V průběhu roku došlo ve výboru SDH k následujícím změnám:

– výbor byl doplněn o nového člena Kamila Šrubaře, který se stal novým domovníkem v hasičské zbrojnici

– kontrolní a revizní radu opustil na vlastní žádost Petr Sýkora a byl nahrazen Augustinem Zemanem

– na výborové schůzi požádala o ukončení členství ve výboru Ludmila Vyvialová, kterou nahradí Marie Trubáková

 

BRIGÁDNICKÁ ČINNOST

Byla zaměřena na údržbu techniky a areálu hasičské zbrojnice. Pravidelná údržba byla prováděna také ve sportovním areálu za Kovářovým lesem.

V listopadu proběhla brigáda spojená se zazimováním techniky – čistilo se koryto potoku za prodejním stánkem v areálu, uklízel se areál, vymyly a naleštily se výjezdové vozy, provedly se drobné opravy a zkoušky agregátů, uklidila se hasičská zbrojnice. Této brigády se zúčastnilo 40 členů našeho sboru.

 

 

ČINNOST DRUŽSTVA MUŽŮ

Družstvo se již čtvrtým rokem účastnilo Moravskoslezské ligy v požárním útoku. Tomu byla podřízena i zimní příprava, která probíhala už od ledna 2 x týdně – úterky patřily dojíždění do atletického tunelu v Příboře, středy již tradičnímu fotbálku v tělocvičně. Velká část družstva se připravovala individuálně.

Moravskoslezská liga pro družstvo nezačala příliš dobře, kdy po prvních dvou závodech se umístili na prvním nebodovaném místě, tzn. šestnáctí, ale v následujícím kole v Oprechticích dokázali zvítězit v rekordu tratě a jejich prvním čase pod 14 s a to 13,718 s. V dalších kolech potvrzovali, že to nebyla náhoda, dokázali se umísťovat v předních částech výsledkových listin. Z 15 kol se podařilo bodovat 11 krát, což vyneslo 10. umístění, které je zároveň nejlepším umístěním v jejich dosavadním působení v lize. Ligy se účastnilo 27 družstev.

Za celou sezonu se zúčastnili 28 pohárových soutěží – 7 x stáli na stupni vítězů, 1. místo – v Oprechticích, Kozlovicích, Hukvaldech; 2. místo – v Krmelíně; 3. místo –  v Albrechticích, Fryčovicích, Brušperku

I letos byly na pořadu postupové soutěže v požárním sportu. Jako každý rok na okresním kole bojovali s SDH Frýdek o postup na krajské kolo. Podařilo se nám zvítězit ve štafetě, ale ve stovkách jsme skončili na druhém místě. Rozhodující byl požární útok, který se nám nepodařil a skončili jsme v něm až na čtvrtém místě. Celkově jsme se umístili na 2. místě a do krajského postoupilo družstvo SDH Frýdek.

Náš člen Pavel Krpec ml. obsadil 4. místo v běhu na 100 m překážek a 5. Místo ve výstupu do 4 podlaží cvičné věže na MČR HZS. V následných vyřazovacích pavoucích dokázal zvítězit a stal se absolutním mistrem ČR jak ve výstupu na věž, tak v běhu na 100 m s překážkami. Byl také členem výběru MSK na republikovém mistrovství v mladé Boleslavi, kde obsadili 1. Místo a získali tak mistrovský titul již potřetí v řadě. V říjnu se s reprezentací profesionálních hasičů ČR zúčastnil MS v jihokorejském Jinju, kde obsadili celkové 3. místo za Ukrajinou a Běloruskem.

V červenci se konala mezinárodní hasičská olympiáda CTIF ve fransouzském městě Mulhuse. Za reprezentaci B dobrovolných hasičů se zúčastnil Jan Vyvial nejml. Tato reprezentace dokázala v celkovém hodnocení zvítězit a získat tak zlatou medaili. Honza se dokázal v osobním rekordu dostat do vyřazovací části v běhu na 100 m s překážkami – umístil se na 5. místě.

V kategorii profesionálních hasičů ČR závodil i náš reprezentant Pavel Krpec ml., který měl smůlu a ve své disciplíně 100 m s překážkami se zranil a skončil až na 16. místě. Bohužel ani celému družstvu se nedařilo a celkově se umístili na 5. místě.

 

 

VÝJEZDOVÁ JEDNOTKA

V letošním roce pracovala výjezdová jednotka v počtu 20 členů – z toho počtu je 1 velitel jednotky, 3 velitelé družstev, 5 strojníků a 11 hasičů.

Jako každý rok probíhalo školení všech členů jednotky, každoroční preventivní prohlídky, cyklické školení velitelů a strojníků. Dva členové jednotky úspěšně absolvovali kurz v Ústřední hasičské škole v Jánských Koupelích a to na funkci velitele družstva a strojníka.

Na věži hasičské zbrojnice je instalována nová elektronická siréna – po akustickém signálu bezprostředně následuje mluvená informace, kterou se sdělují obyvatelstvu údaje o bezprostředním vzniku nebo již nastalé mimořádné události a opatření k ochraně obyvatelstva.

V druhé polovině roku jsme obdrželi účelovou dotaci z Moravskoslezského kraje. Byly zakoupeny lehčené ocelové zásobníky k dýchacím přístrojům Drager, polohovací opasky, osvětlovací stativ, tlačítkový mikrofon k radiostanici Motorola, zásahový oblek Fireman Strong Plus, bezdotykový indikátor napětí, zásahové rukavice, zásahová obuv, trička grey pod zásahový oblek, zásahové kukly Nomex.

Pro lepší orientaci, hlavně v číslech popisných v naší obci i mimo ni byl Renault vybaven GPS navigací Garmin, kterou nám zakoupil pan Jiří Martinko.

Mimo tuto činnost jednotka také prováděla dovoz vody, čištění kanálů, údržbu techniky a technických prostředků.

 

Stav Techniky: 1cisterna Renault, 1 vozidlo CAS 25, 1 vozidlo Ford Tranzit, 2 motorové stříkačky

 

 

ZÁSAHY K POŽÁRŮM V ROCE 2013

V letošním roce byla jednotka Integrovaným bezpečnostním centrem Moravskoslezského kraje povolána k 19 událostem.  Z toho bylo 6 požárů a 12 technických pomocí (čerpání vody, likvidace bodavého hmyzu a 1 dopravní nehoda).

 

 

ČINNOST DOROSTENECKÉHO KOLEKTIVU

Do jarního kola celoroční činnosti dorostu jsme přihlásili do kategorie jednotlivci Lukáše Tabacha, který trénoval pod vedením Pavla Krpce st.. Okresní kolo dorostu se konalo v Místku, po malém zaváhání v testu skončil Lukáš na 2. místě a postoupil do krajského kola v Českém Těšíně, kde se umístil po disciplíně 100 m s překážkami časem 17,83 s a dvojboji s časem 15,63 s suverénně na 1. místě.  Zajistil si postup na republikové kolo dorostu v Jablonci nad Nisou, zde vybojoval 5. místo.

Dalším účastníkem mistrovství republiky dorostu byl Jan Vyvial nejml., který se v disciplíně 100 m s překážkami umístil celkově na 10. místě a s družstvem SDH Těškovice, kde byl na hostování se stal mistrem ČR v dorostu družstev.

V říjnu proběhl výběr reprezentace dorostenců SH ČMS v požárním sportu na rok 2014, kde v kategorii starší byl vybrán náš dorostenec Lukáš Tabach.

Během roku došlo ve směrnicích v kategorii dorostu jednotlivců k úpravě posuzování věkových hranic na kategorii mladší 13-14 let, střední 15-16 let a starší 17-18 let. Proto jsme do podzimní soutěže dorostu, která začíná v měsíci říjnu branným závodem požárnické všestrannosti, přihlásili 2 dorostence – kategorie střední, Petra Chocholatého, kategorie starší, Lukáše Tabacha a dorostenku kategorie mladší Hanu Chocholatou. Na branném závodě, který se konal v Kozlovicích, závodníci obsadili 1. místo ve své kategorii.

Závodníci nejen soutěží, ale pro zlepšení kondice v zimním období navštěvují sportovně relaxační centrum v Kozlovicích.

 

ČINNOST MLADÝCH HASIČŮ

Do nového ročníku hry Plamen 2013 se zapojilo jen jedno družstvo mladších žáků, protože starší družstvo se nepodařilo sestavit. Odešlo hodně členů, kteří už překročili věkovou hranici a zůstali pouze dva žáci.

Mladí hasiči se scházeli pravidelně každou středu – vedoucí Trubáková Marie, Štefek Josef, Trubáková Veronika.

V zimních měsících se seznamovali s hasičskou výzbrojí a technikou, která je v našem sboru. Následovala příprava na hadicovou a uzlovou štafetu a plnění povinných úkolů v rámci soutěže. V únoru probíhalo plnění  odborek – kronikáře, preventisty, kreslily obrázky na téma Požární ochrana očima dětí.

V březnu proběhla soutěž hadicové a uzlové štafety v Místku na hasičském učilišti.

 

Výsledky: hadicová štafeta – 10. místo, uzlová štafeta – 2. místo

V březnu jsme také navštívili bazén ve Lhotce a sledovali videa s ukázkami disciplín, které nás ještě čekají. V dubnu probíhala příprava na závěrečné kolo hry Plamen.

V květnu proběhla na stadionu Slezan ve Frýdku-Místku soutěž ve štafetě požárních dvojic, kde jsme se umístili na 4. místě.

Závěrečné okresní kolo hry Plamen se uskutečnilo v Nošovicích. V požárním útoku s vodou jsme se umístili na 5. místě a ve hře Plamen celkově na 5. místě.

V červnu měly schůzky volný průběh, hrály se hry, grilovalo apod., potom už následovaly dva měsíce prázdnin.

V září jsme se zúčastnili pohárové soutěže v Trojanovicích o pohár starosty KSH MSK. Soutěže se zúčastnilo celkem 29 družstev, z toho mladších 13 a straších 16. Mladší žáci se umístili na 12. místě a starší žáci na 5. místě.

V září začal nový ročník hry Plamen, do které jsme se zapojili. Došlo ke změně věkových kategorií a tak museli někteří členové přejít do staršího družstva.   Starší družstvo má 10 členů – vedoucí kusý František a Závodný Pavel. Mladší družstvo má 12 členů, kteří pracují pod stejným vedením. Všechny cvičení v září byly zaměřeny na nácvik závodu požárnické všestrannosti – střelba ze vzduchovky, orientace mapy pomocí buzoly, určování topografických značek, základy první pomoci, přechod po vodorovném laně, vázání uzlů a určování hasicích přístrojů.

V říjnu se konal závod PV v Kozlovicích, kde jsme se zúčastnili se dvěma pětičlennými hlídkami mladšího družstva s umístěním na 5. místě a dvěma hlídkami staršího družstva s umístěním na 6. místě.

V listopadu probíhala teoretická část k získání odborek.

Z celoročního hodnocení vyplynulo, že starší družstvo se sešlo od září celkem 15 krát a mladší během celého roku 32 krát.

 

 

ČINNOST ŽEN

Družstvo žen v letošním roce startovalo jen na domácích soutěžích. První soutěží v požárním sportu bylo okrskové kolo, které se konalo v Kozlovicích, ženy obsadily 3. Místo a tentýž den na noční pohárové soutěži obsadily 8. místo. Největším úspěchem bylo vítězství s časem 17,56 s ve 40. Ročníku pohárové soutěže o Putovní pohár obce Kozlovice.

Ženy pomáhaly při pořádání různých akcí, např. ples, pouťová zábava, imortalfest, pohárové soutěže, Český pohár v běhu na 100 m s překážkami. Některé ženy se věnují práci s dětmi, vedou kroužek mladých hasičů, pracují ve výboru sboru.

 

KULTURNÍ ČINNOST

Členům sboru se podařilo uspořádat mnoho kulturně společenských akcí, mezi něž patří již tradiční Hasičský ples, Krmášová zábava, Pouťová diskotéka, Rock fest, také jsme uskutečnili nedělní prodej občerstvení v hasičské zbrojnici v rámci pouti.

Také v letošním roce jsme uspořádali finálový závod Českého poháru Velkopopovického Kozla v běhu na 100 m s překážkami na stadionu HZS v Ostravě Porubě.

Ve spolupráci s jinými spolky v obci jsme se podíleli na organizaci dne Obce a metalového festivalu.

V květnu byla uspořádána noční pohárová soutěž v areálu za Kovářovým lesem, rovněž jsme uspořádali okrskové kolo v požárním sportu, taktéž v areálu za Kovářovým lesem. V měsíci září proběhl již 40. ročník tradiční soutěže o Pohár rady OÚ. V říjnu jsme uspořádali závod požárnické všestrannosti pro děti a dorost v rámci okrsku.