ROK 2009

Členská základna má 140 členů, z toho 54 mladých hasičů do 18 let.
Organizační činnost: 14 výborových jednání
2 valné hromady
Výbor pracoval v 15-ti členném složení:

Starosta: Král Libor
Místostarosta: Ulčák Jaroslav
Velitel: Pavlát Tomáš
Jednatel: Pavlát Petr
Hospodář: Pavlíčková Vladimíra
Vedoucí mládeže: Kusý František
Krpec Pavel
Mat. tech. referent: Ocelka Alois
Organizační ref.: Zeman Augustýn
Vedoucí dorostu: Pavlíček Štěpán
Referent ženy: Vyvialová Ludmila
Kronikář: Chocholatá Jana
Člen výboru: Závodný Pavel
Juchelka Tomáš
Vyvial Jan
Kovář Milan
Krpec Josef
Revizní komise: Krpcová Božena
Žáček Pavel
Sýkora Petr

BRIGÁDNICKÁ ČINNOST

Byla zaměřena na údržbu techniky a areálu hasičské zbrojnice, kde bylo provedeno nové zastřešení prostoru mezi prodejním stánkem a krytým posezením. Také bylo vyměněno část zastřešení nad posezením. Pravidelná údržba byla prováděna také ve sportovním areálu za kovářovým lesem. Nelze opomenout spoustu hodin při organizování oslav 100. letého výročí sboru.

ČINNOST DRUŽSTVA MUŽŮ

Letošní rok výjezdová jednotka pracovala v počtu 25 členů, během roku 4 členové jednotku opustili (zdravotní nebo jiné důvody). Na tyto volná místa byli proškoleni a zařazeni 2mladí hasiči.
Někteří členové jednotky se zúčastnili několika kurzů: 7 členů absolvovalo
Kurz pro nositele dýchací techniky a byli zařazeni jako nositelé dýchací techniky. Také proběhlo školení velitelů jednotek a velitelů družstev, školení strojníků. Všech školení se naše jednotka zúčastnila.
Novinkou v tomto roce byla účast jednodenní stáže na územním odboru hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje ve Frýdku-Místku. Při této stáži stráví jednotka 12-ti hodinovou službu na hasičské stanici ve Frýdku-Místku, kde se účastní běžných prací, školení a výcviků dle nařízení velitele čety. Naše výjezdová jednotka se této stáže v tomto roce zúčastnila 3 krát, vždy s vozidlem CAS 15 a Renaultem v plném obsazení 1+5členů.
Těchto stáží se zúčastňují SDH obcí a měst, které jsou zařazeny jako JSDHO II a JSDHO III.

Stav Techniky: 1cisterna Renault
1 vozidlo CAS 24
1 vozidlo Ford Tranzit
2 motorové stříkačky

Družstvo mužů se zúčastnilo i tento rok několika soutěží:
Beskydská liga v požárním útoku 6.místo
Palkovice, Raškovice,Dolní Domaslavice 1.místo
Kozlovice – rekord trati 1.místo
Martinov, Plesná 2.místo
Hukvaldy, Rychaltice noční, Brušperk 3.místo

V seriálech Moravskoslezské ligy se ve velké konkurenci i přes 50 družstev umísťovali do 15. místa.

Taktéž v letošním roce se družstvo mužů zúčastnilo postupových soutěží v požárním sportu. Okrsková soutěž se konala na Myslíku, kde zvítězili, a postoupili do okresního kola konaného na městském stadionu Slezan ve Frýdku – Místku. Zde obsadili 2. místo za vítězným družstvem SDH Frýdek-Místek, které se zúčastnilo krajského kola v Opavě. Zde si na pomoc půjčili 3 naše členy – Jana Zemana, Jakuba Pavlíčka a Pavla Krpce ml.. Ten se také nejlépe umístil v běhu na 100 m s překážkami a to na 2. místě.
Pavel Krpec ml. Také soutěžil v republikovém kole za Hněvošice – na stovkách obsadil 5. místo, ve štafetě dokázal s družstvem zvítězit.
Máme vítěze hasičské olympiády – stal se jim Pavel Krpec ml. v disciplínách – běh na 100 m s překážkami a výstup do IV. podlaží cvičné věže, celkově s týmem se umístil na 3. místě v požárním útoku. Pavel startoval za reprezentaci ČR dobrovolných hasičů. Tato mezinárodní hasičská soutěž proběhla v Ostravě. Stal se nejúspěšnějším závodníkem celé olympiády se 7zlatými a 1bronzovou medailí. Ještě před tím získal zlaté medaile na mistrovství České republiky profesionálních hasičů, kde zvítězil s družstvem HZS MSK a byl členem štafety, která ustanovila nový národní rekord v této disciplíně a to 54,68s.

ZÁSAHY K POŽÁRŮM V ROCE 2009

Jednotka byla povolána k 28 událostem – 9 požárů, 4 dopravní nehody a 15 technických pomocí.

ČINNOST DOROSTENECKÉHO KOLEKTIVU

Dorostenecký kolektiv pracoval pod vedením Pavla Krpce st. A Štěpána Pavlíčka st.

Družstvo pracovalo ve složení: Jakub Pavlíček
Lubomír Pigoš
Vojtěch Bača
Jiří Langer
Patrik Sojčák
Radek Juchelka
Adam Tabach

Dorostenecký kolektiv dívek pracoval pod vedením Boženy Krpcové a Magdy Ocelkové.

Družstvo pracovalo ve složení: Barbora Kalincová
Anna Kociánová
Zuzana Vyviálová
Marcela Habrnalová
Veronika Trubáková
Hana Juchelková
Vendula Tichavská

Obě družstva se přihlásily do jarního kola soutěže v požárním sportu, kde postoupily do krajského kola konaného v Novém Jičíně.
Soutěžilo se v disciplínách: běh na 100 m s překážkami, štafeta 4 x 100 m, test z požární ochrany a požární útok.
Dorostenky se umístily na 3. místě, dorostenci na 4. místě.

Jako každý rok i letos se přihlásili do podzimní soutěže dorostu, která začíná branným závodem požárnické všestrannosti. Tento rok se závod uskutečnil v Horních Tošanovicích. Umístění: dorostenky – 1. místo
dorostenci – 1. místo

Dorostenci obměnili sestavu, družstvo bylo doplněno o Vojtěcha Tofla a Jana Vyviala, do družstva mužů přešel Jiří Langer a Vojtěch Bača. Jako jednotlivec soutěžil v branném závodě Jakub Pavlíček – umístil se na 2. místě.
Dorostenci a dorostenky nejen soutěží, ale pro zlepšení kondice navštívili lanové centrum v Trojanovicích, spinning ve Frenštátě p. Radhoštěm, v zimním období navštěvují každý pátek sportovně relaxační centrum v Kozlovicích.
Také se s ostatními členy zúčastňují dalších akcí – brigády, zájezd, pořádaní společenských akcí apod.

ČINNOST MLADÝCH HASIČŮ

Kroužek mladých hasičů byl založen již v roce 1958 a od této doby pokračuje dále. Mladí hasiči se pravidelně scházejí každý týden a to:
mladší ve středu – vedoucí Trubáková Marie, Kovář Martin
starší v úterý – vedoucí Kusý František, Závodný Pavel

V zimních měsících se senamovali s hasičskou výzbrojí a technikou, kterou máme v naší hasičské zbrojnici, byli na exkurzi v konírně, lyžovali na kopci Tábor, byli na výletě na Ondřejníku.

V měsíci březnu proběhly zkoušky odbornosti za přítomnosti člena komise mládeže Petra Domčíka a našich vedoucích. Plnily se odborky kronikář, strojník, preventiva, cvičitel a velitel. Někteří také malovali výkresy, nebo psali básničky s požární tématikou do soutěže požární ochrana očima dětí, které pak společně odeslali na OSH do Frýdku-Místku. V této soutěži se v okresním kole umístil se svou básničkou na 3. místě Petr Chocholatý.
V březnu se také družstva zúčastnila hadicové a uzlové štafety na učilišti PO ve Frýdku-Místku.
Umístění:
Hadicová štafeta – mladší žáci 4.místo
– starší žáci 21.místo
Uzlová štafeta – mladší žáci 7.místo
– starší žáci 4.místo

V květnu proběhla soutěž CTIF na hřišti Slezanu Frýdek-Místek. Umístění:

Štafeta CTIF mladší žáci 2.místo
starší žáci 9.místo
Štafeta 4 x 60 m mladší žáci 2.místo
starší žáci 4.místo
Štafeta požárních dvojic mladší žáci 3.místo
starší žáci 8.místo

V květnu se konalo také závěrečné kolo hry Plamen v Čeladné. Soutěžilo se v požárním útoku s vodou.
Mladší žáci se umístili na 2. místě, starší žáci na 12. místě.
Pro nepřízeň počasí byl zrušen požární útok CTIF. Po sečtení všech umístění v jednotlivých disciplínách se mladší žáci umístili na 2. místě a starší žáci 6. místě.

Při oslavách 100let výročí založení sboru mladí hasiči předvedli krátké vystoupení svých dovedností ukázkou spojování hadic a štafety dvojic.

V září začalo další kolo hry Plamen, do kterého se obě družstva zapojily.
V říjnu se zúčastnili závodu požárnické všestrannosti v Horních Tošanovicích. Každé družstvo mělo dvě pětičlenné hlídky.
Mladší žáci se umístili na 5. a 20. místě, starší žáci na 8. a 20. místě.

ČINNOST ŽEN

Ženy se aktivně zapojují do celého dění sboru – pomáhají při organizování kulturních a společenských akcí, zúčastňují se brigád i soutěží. Dvě ženy vedou dorostenecký kolektiv, jedna pracuje s družstvem mladších žáků. Dvě členky pracují ve výboru, jedna vede kroniku a jedna je členkou revizní komise.
Ženy startovaly na domácí noční pohárové soutěži, kde získaly 5. místo a podzimní pohárové soutěže se zúčastnily se dvěma družstvy.
Ženy rovněž soutěžily v požárním sportu. V okrskovém kole konané na Myslíku se umístily na 2. místě. V červnu se přihlásily do okresního kola. Po nevydařeném útoku nakonec obsadily 2. místo.

KULTURNÍ ČINNOST

V letošním roce oslavil náš sbor dobrovolných hasičů v Kozlovicích významné jubileum, a to 100 let od svého založení. V tomto duchu se nesla celá kulturní činnost a bylo uspořádáno několik výjimečných akcí.
První akcí byl již tradiční hasičský ples, další akcí byla výstava fotografií v galerii na chodbě obecního úřadu, která mapovala historii sboru od jeho založení v roce 1909 až po jeho současnost.
V květnu byla v sále hasičské zbrojnice otevřena výstava s hasičskou tématikou z historie dobrovolných hasičů v Kozlovicích od vzniku sboru až po jeho současnost.
Ve dnech 30. – 31. května proběhly hlavní oslavy.
V sobotu 30. května ožil areál hasičské zbrojnice oslavou 100. let založení hasičského sboru v Kozlovicích. Oslava výročí byla dlouhodobě připravována a snahou organizátorů bylo, aby byl program oslav zajímavý, pestrý, vzpomínkový, poučný. To vše se podařilo naplnit.
K akční části programu patřila ukázka činnosti záchranného integrovaného systému – tedy policie, zdravotníků a hasičů při simulované dopravní nehodě, kdy figuranty v havarovaném voze představovaly studentky střední zdravotnické školy ve Frýdku-Místku. Diváci zhlédli ukázkovou souhru všech tří složek na profesionální úrovni.
Další program probíhal v rychlém sledu. Z Ostravy do Kozlovic zavítal vyprošťovací vůz Mercedes -Bison, který je jediným vozidlem tohoto typu pro Moravskoslezský a Olomoucký kraj. Ukázku jeho vybavení mohli diváci shlédnout před hasičskou zbrojnicí, kde byla k vidění i hasičská auta z okolních vesnic a odvážlivci z řad návštěvníků oslav se mohli nechat vyzvednout do takřka 30m na vysokozdvižné plošině.
Policie se přítomným divákům představila ve dvou ukázkách. V první ukázce to byla zásahová jednotka, které skvěle sekundovali členové místního hasičského sboru coby rozvášněný dav fotbalových fanoušků, kdy jednotka názorně předvedla uklidnění takových to rowdies. Druhou ukázkou byla práce psovodů se služebními psy. Tato ukázka byla několikrát oceněna potleskem z řad divák.
A k adrenalinovému zážitku určitě přispěla ukázka práce záchranářů na věži hasičské zbrojnice, kde přítomní návštěvníci sledovali fyzicky velmi náročný zásah – záchranu zraněné osoby z výškové budovy.
V toto sobotní odpoledne jsme byli svědky špičkové práce lidí, kteří se každý den starají o naše zdraví, bezpečnost a majetek. Vidět takovouto ukázku z činnosti práce lidí záchranného integrovaného systému se nepodaří každý den, byla to ojedinělá možnost, za kterou děkujeme.
V další části programu se představili členové mladších a starších žáků s ukázkou štafety dvojic a vázání uzlů. Je vidět, že díky obětavé práci vedoucích mládeže se o budoucnost hasičů v Kozlovicích nemusíme obávat.
Pro účastníky oslav byly otevřeny i prostory hasičské zbrojnice, kde byla velice zdařile připravena výstava ke 100. výročí. Ke zhlédnutí byly připraveny fotografie, kroniky, poháry, uniformy a návštěvníci si mohli na videu prohlédnout záběry z hasičských soutěží.
O dobrou pohodu všech přítomných se po celý den staralo zázemí z hasičského bufetu se svými specialitami a skupina „blankyt“.

Díky počasí, které nám ukázalo svou přívětivější tvář, ač tomu z rána málo kdo věřil a díky obětavé práci členů SDH Kozlovice, se oslava výročí dne 12. dubna 1909 velice vydařilo a všichni, kdo přišli k hasičské zbrojnici, strávili příjemné sobotní odpoledne.
V neděli 31. května se hasiči sešli znovu, tentokráte ve vycházkových uniformách na mši svaté v místním kostele. Přijeli i zástupci sborů z kozlovického okrsku. Mše byla obětována za Ty hasiče, kteří tento sbor založili ale i za všechny ostatní členy. Po této mši a hřejivých slovech místního pana faráře Stanislava Kotláře, se všichni přítomní hasiči odebrali do restaurace U váhy.
Zde se konala Slavnostní valná hromada. Byla krátce vzpomenuta činnost od založení sboru a následně byla předána ocenění členům sboru.
Kromě těchto oslav se členům podařilo uspořádat mnoho dalších kulturních akcí – krmášová zábava, pouťová diskotéka, noční pohárová soutěž – 6 ročník, již tradiční soutěž o Pohár rady obecního úřadu, dvoudenní zájezd pro členy na Hrčavu a Slavíč.
Ve spolupráci s jinými spolky se členové podíleli na organizování dne Obce, Rockfestu a metalového festivalu.
Výjimečnou události se pro SDH Kozlovice stala také Hasičská Olympiáda, která se v letošním roce konala v Ostravě. Pro členy byl uspořádán zájezd na zahájení této olympiády.