ROK 2012

Členská základna má 122 členů, z toho 32 mladých hasičů do 18 let.
Organizační činnost: 11 výborových jednání, 2 valné hromady

Výbor pracoval v 15-ti členném složení, na činnost dohlížela tříčlenná kontrolní a revizní rada:

Starosta: Král Libor
Jednatel: Pavlát Petr
Velitel: Pavlát Tomáš
Hospodář: Pavlíčková Vladimíra
Vedoucí mládeže: Kusý František
Vedoucí dorostu: Krpec Pavel st.
Vedoucí mužů: Krpec Pavel ml.
Mat. tech. referent: Ocelka Alois
Organizační ref.: Kovář Martin
Referentka žen: Vyvialová Ludmila
Správce internetu: Kusý Pavel
Kronikář: Chocholatá Jana
Člen výboru: Závodný Pavel
Juchelka Tomáš
Krpec Jan

Revizní rada: Krpcová Božena
Žáček Pavel
Sýkora Petr

V průběhu roku došlo ve výboru SDH k následujícím změnám:
– výbor byl doplněn o nového člena Kamila Šrubaře, který se stal novým domovníkem v hasičské zbrojnici
– kontrolní a revizní radu opustil na vlastní žádost Petr Sýkora a byl nahrazen Augustinem Zemanem
– na výborové schůzi požádala o ukončení členství ve výboru Ludmila Vyvialová, kterou nahradí Marie Trubáková

BRIGÁDNICKÁ ČINNOST

Byla zaměřena na údržbu techniky a areálu hasičské zbrojnice. Největší akcí letošního roku byla generální oprava cisterny CAS 25 Š 706 RTHP, provedly se drobné opravy, přezutí pneumatik, vyčištění a nástřik podvozku, nástřik vnitřní části nástavby a nakonec cisterna dostala nový kabát. Pravidelná údržba byla prováděna také ve sportovním areálu za Kovářovým lesem.

ČINNOST DRUŽSTVA MUŽŮ

Družstvo se již třetím rokem účastnilo Moravskoslezské ligy v požárním útoku. Tomu byla podřízena i zimní příprava, která probíhala 3 x týdně – úterky patřily dojíždění do atletického tunelu v Příboře, středy již tradičnímu fotbálku v tělocvičně a čtvrtky posilování a běhání do schodů na hasičské zbrojnici. Na začátek sezóny družstvo obsadilo 2. místo na noční soutěži v Bartovicích a to bylo na dlouhou dobu nejlepší umístění.
Moravskoslezská liga je vždy o vyrovnaných výkonech, které se dařilo držet minulou sezónu až do osmého kola. Letos bodovali do osmého kola pouze jednou. Hlavním důvodem je nestálost týmu, hlavně z důvodů pracovních povinností a účasti na jiných, převážně stovkařských závodech. Z 15 kol se podařilo bodovat pouze 7 x což vyneslo nelichotivé 22. Místo z celkového počtu 29 družstev. Ligu vyhrály Bartovice A. Naším nejlepším časem sezóny je 14,343 ze závodu ve Větřkovicích.

Muži objížděli i jiné závody po celém Moravskoslezském kraji, ale ani tady se jim moc nedařilo.
Za zmínku stojí pouze 1. místo na noční soutěži v Závadě a druhá místa v Nové Vsi a Kozlovicích.

I letos se konaly postupové soutěže v požárním sportu. Po druhém místě na okrskovém kole a díky tomu, že to pravidla požárního sportu dovolují, jeli muži na okresní kolo, které se konalo na městském stadionu v Českém Těšíně. Zde obsadili po velkém boji 1. místo před družstvem SDH Frýdek a po dlouhých letech se nám podařilo probojovat na krajské kolo konané v Ostravě. Na tuto soutěž jsme si vypůjčili čtyři členy z SDH Frýdek. Ještě před závěrečným požárním útokem jsme byli na děleném 3. místě, ale naše chyby nás odsunuly až na celkové 5. místo.

Náš člen Pavel Krpec ml. obsadil 3. místo v běhu na 100 m překážek na MČR HZS. Na memoriálu Milana Kružíka v Plzni vytvořil český rekord v běhu na 100 m překážek časem 15,15 s. Na Halovém mistrovství republiky v požárním sportu v Jablonci nad Nisou se stal halovým mistrem republiky v běhu na 100 m s překážkami v kategorii profesionálů.
Byl také členem výběru MSK na republikovém mistrovství v Uherském Hradišti, kde obsadili 1. místo a ve štafetě, která ustanovila nový český národní rekord 54,46 s. V říjnu se s reprezentací profesionálních hasičů ČR zúčastnil MS v turecké Antalyi, kde obsadili celkové 3. místo za Běloruskem a Ruskem. Česká republika zde dosáhla ještě dvou výrazných úspěchů, kdy na 100 m překážek zvítězil Jakub Pěkný a stal se tak prvním Čechem, který získal zlatou medaili v individuální disciplíně a druhým úspěchem byl požární útok, kde Češi vyhráli v novém světovém rekordu 25,14 s.
Zpět do dorostenecké reprezentace se vrátil Jan Vyvial nejml., který běhá jak za kozlovické dorostence, tak vzorně doplňuje družstvo mužů. Honza se bude pokoušet probojovat na MS, které by se mělo konat v Rusku.

VÝJEZDOVÁ JEDNOTKA

V letošním roce pracovala výjezdová jednotka v počtu 21 členů – z toho počtu je 1 velitel jednotky, 3 velitelé družstev, 5 strojníků a 12 hasičů.
Jako každý rok probíhalo školení všech členů jednotky, preventivní prohlídky, cyklické školení velitelů a strojníků. Dva členové jednotky úspěšně absolvovali kurz obsluhy motorových řetězových a kotoučových pil.
Během roku byly zakoupeny 4 svítilny Survivor a 2 dýchací přístroje Drager. Učiliště požární ochrany ve Frýdku-Místku nám zapůjčilo 4 ruční radiostanice Motorola. Na věži hasičské zbrojnice probíhá výměna staré rotační sirény za novou elektronickou sirénu, u které bude kromě akustického signálu bezprostředně následovat mluvená tísňová informace (elektronické sirény), kterou sdělují obyvatelstvu údaje o bezprostředním nebezpečí vzniku, nebo již nastálé mimořádné události a opatření k ochraně obyvatelstva.
V prosinci proběhlo slavnostní předávání technických prostředků zakoupených Moravskoslezským krajem. Z těchto prostředků jsme dostali dýchací přístroje Drager.
V říjnu se jednotka zúčastnila stáže u Hasičského záchranného sboru na stanici ve Frýdku-Místku. Během této 12-ti hodinové stáže jednotka vyjela společně s jednotkou HZS FM ke třem událostem a to dopravní nehodě, požáru a technické pomoci.
V listopadu proběhlo námětové cvičení okrsku na Hukvaldech – jednalo se o požár budovy. Tohoto cvičení se zúčastnily všechny jednotky 13 okrsku.
Mimo tuto činnost jednotka také prováděla dovoz vody, čištění kanálů, údržbu techniky a technických prostředků.

Stav Techniky: 1cisterna Renault
1 vozidlo CAS 25
1 vozidlo Ford Tranzit
2 motorové stříkačky

ZÁSAHY K POŽÁRŮM V ROCE 2012

V letošním roce byla jednotka Integrovaným bezpečnostním centrem Moravskoslezského kraje povolána k 29 událostem. Z toho bylo 12 požárů a 15 technických pomocí (čerpání vody, likvidace bodavého hmyzu únik ropných produktů a 2 dopravní nehody).

ČINNOST DOROSTENECKÉHO KOLEKTIVU

Do jarního kola celoroční činnosti dorostu se také přihlásili naší dorostenci ve složení:
Lubomír Pigoš
Patrik Sojčák
Jan Vyvial
Vojtěch Tofel
Adam Tabach
Lukáš Tabach
Vojtěch Trubák
Radek Závodný (SDH Lhotka)

Dorostenci trénovali každý čtvrtek pod vedením Pavla Krpce st.
V květnu se družstvo zúčastnilo okresního kola, které se konalo na stadionu Slezan ve Frýdku-Místku, umístili se na 1. místě a tím si zajistili postup do krajského kola, které se konalo v červnu v Ostravě-Vítkovicích. Umístili se těsně pod stupni vítězů na 4. místě. Při rovnosti bodů s družstvem na 3. místě rozhodl požární útok, který se našim dorostencům moc nepovedl, a také o umístění rozhodla chyba v testu.
Do podzimní soutěže dorostu, která začíná branným závodem požárnické všestrannosti, se přihlásil za jednotlivce Lukáš Tabach. Závod se konal v říjnu v Hnojníku. Lukáš měl druhý nejlepší čas na trati, bohužel zaváhal na optické signalizaci a dostal 3 trestné body a to ho odsunulo na konečné 3. místo.
Družstvo dorostenek startovalo jen na naší podzimní soutěži a ještě bylo doplněno o dvě starší žákyně. V dnešní době je těžké se sejít a dát dohromady družstvo, protože většina je na internátech a ve školách mimo obec.
Dorostenci nejen soutěží, ale pro zlepšení kondice v zimním období navštěvují sportovně rekreační centrum v Kozlovicích, navštívili polygon v Místku, kde si mohli ověřit svou kondici a vytrvalost, zahráli si bowling ve Lhotce. Pro utužování kolektivu se také několikrát setkali při opékání párků, pomáhali při organizaci různých akcí pořádaných naším sborem.

ČINNOST MLADÝCH HASIČŮ

Má-li být úspěšně plněn výchovný systém práce s dětmi v hasičském hnutí, nelze tuto činnost omezovat. Proto je nedílnou součástí hry Plamen vyhodnocování průběžné celoroční činnosti. Každé soutěžní družstvo si libovolně vybere určitý počet stanovených úkolů, které musí splnit do termínu 2. Kola hry Plamen. Cílem hry je podporovat celoroční pestrou činnost dětí se zájmem o požární ochranu, učit se pracovat s jednotlivými hasícími prostředky, s ručními hasicími přístroji a poznávat požární techniku, kterou používáme u nás v hasičské zbrojnici. Kroužek mladých hasičů byl na naší škole založen již v roce 1958 a my pokračujeme nadále, aby náš sbor měl stále novou generaci.

Mladí hasiči se scházeli pravidelně každý týden, mladší ve středu – vedoucí Trubáková Marie, Kovář Martin, Trubáková Veronika, starší v úterý – vedoucí Kusý František a Závodný Pavel.
V zimních měsících se seznamovali s hasičskou výzbrojí a technikou, plnili úkoly pro hru Plamen a připravovali se na hadicovou a uzlovou štafetu. V únoru probíhaly testové otázky k odborkám, v březnu jsme se zúčastnili hadicové a uzlové štafety v Místku na hasičském učilišti.

Výsledky: hadicová štafeta mladší žáci – 1.místo
starší žáci – 1.místo
uzlová štafeta mladší žáci – 4.místo
starší žáci – 9.místo

V březnu také proběhla beseda k měsící požární prevence, sběr starého papíru a sbírání odpadků v Kovářovém lese. V dubnu se plnily odborky strojník a preventista, kronikář, cvičitel a velitel. Zkoušky proběhly v hasičské zbrojnici a přítomnosti členů ORM a vedoucích mládeže. Rovněž v dubnu se uskutečnil výlet společně s družstvem dorostu na ZHS v Místku, kde proběhla exkurze a byl nám umožněn přístup na polygon. Výlet byl ukončen návštěvou bazénu a bowlingu ve Lhotce.
V květnu se konala soutěž CTIF ve Frýdku-Místku, umístění bylo následující.

Umístění: štafeta CTIF mladší žáci 5.místo
starší žáci 1.místo

štafeta 4 x 60m mladší žáci 3.místo
starší žáci 3.místo

štafeta pož. dvojic mladší žáci 2.místo
starší žáci 1.místo

V květnu se také konalo závěrečné kolo hry Plamen ve Fryčovicích, kde se soutěžilo v požárním útoku s vodou a požárním útoku CTIF.

Umístění: požární útok s vodou mladší žáci 6.místo
starší žáci 1.místo

požární útok CTIF mladší žáci 3.místo
starší žáci 1.místo

Po sečtení všech umístění v jednotlivých disciplínách v soutěži hry Plamen se družstvo starších žáků umístilo celkově na 1. místě a mladší žáci na 3. místě. Tímto si starší žáci vybojovali postup na krajskou soutěž, která se konala v červnu v Ostravě.
Sestava družstva, která reprezentovala náš okres, byla následující:

Trubák Vojtěch
Tabach Lukáš
Chocholatý Petr
Tkáčová Kamila
Weismannová Lucie
Šubová Dominika
Chocholatá Hana
Štefek Jakub
Blažek Ondřej
Blažek Tomáš
V pátek probíhal závod požárnické všestrannosti, celkem se zúčastnilo 11 kolektivů. V tomto závodě jsme se umístili na 7. místě.
V sobotu se pokračovalo v disciplínách štafeta 4 x 60 m, štafetě CTIF a požárním útoku s vodou.

V jednotlivých disciplínách se umístili následovně:

štafeta CTIF 9.místo
štafeta 4 x 60m 5.místo
požární útok s vodou 9.místo

Po sečtení bodů za pořadí jsme se umístili celkově na 4.místě. krajské kolo vyhrálo družstvo mladých hasičů z Těškovic, které postoupilo na celostátní setkání.

V červnu už měly schůzky volný průběh, hrály se různé sportovní hry a potom následovaly prázdniny. V září jsme se zúčastnili pohárové soutěže v Trojanovicích o pohár starosty KSH MSK. Soutěže se zúčastnilo celkem 29 družstev, z toho mladších 13 a straších 16. Mladší žáci se umístili na 12. místě a starší žáci na 5.místě.
V září začal nový ročník hry Plamen. Došlo k tomu, k čemu nemělo dojít, Ve starším družstvu zůstali jen 4 členové, ale jeho doplnění se bohužel nezdařilo. Stav v současnosti – 14 mladších žáků a 3 starší žáci. Ke změnám vedoucích nedošlo. Mladší družstvo se znovu zapojilo do dalšího ročníku hry Plamen. Všechny cvičení v září byly zaměřeny na nácvik závodu požárnické všestrannosti – střelba ze vzduchovky, orientace mapy pomocí buzoly, určování topografických značek, základy první pomoci, přechod po vodorovném laně, vázání uzlů a určování hasicích přístrojů.
V říjnu se konal závod PV v Hnojníku, kde jsme se zúčastnili se 2 pětičlennými hlídkami – výsledek – 8. místo.
Z celoročního hodnocení vyplynulo, že starší družstvo mělo celkem 37 cvičení, mladší družstvo se sešlo celkem 35 krát.

ČINNOST ŽEN

V letošním roce se ženy zaměřily především na výpomoc při pořádání různých akcí, např. ples, pouťová zábava, imortalfest, pohárové soutěže, Český pohár v běhu na 100 m s překážkami. Některé ženy se věnují práci s dětmi, vedou kroužek mladých hasičů, pracují ve výboru sboru.
Družstvo žen startovalo jen na naší podzimní soutěži a ještě bylo doplněno o dvě starší žákyně. V dnešní době je těžké dát dohromady družstvo, protože většina loňských dorostenek je na internátech a ve školách mimo obec nebo pracuje na směny. I když se ženy nezúčastňují soutěží, jsou důležitým článkem ve sboru a platnými členkami.

KULTURNÍ ČINNOST

Členům sboru se podařilo uspořádat mnoho kulturně společenských akcí, mezi něž patří již tradiční Hasičský ples, Krmášová zábava, Pouťová diskotéka, také jsme uskutečnili prodej občerstvení v rámci dnů pouti a krmáše, tj. sobota a neděle.
Letos sbor uspořádal akci s názvem Kozlodance, která se vydařila lépe, než loňský premiérový ročník nazvaný Kozlofest.
Po roce jsme opět uspořádali finálový závod Českého poháru Velkopopovického Kozla v běhu na 100 m s překážkami na stadionu HZS v Ostravě Porubě.
Ve spolupráci s jinými spolky v obci jsme se podíleli na organizaci dne Obce a metalového festivalu.
V květnu byla uspořádána noční pohárová soutěž v areálu za Kovářovým lesem, v měsíci září proběhl již 39. ročník tradiční soutěže o Pohár rady OÚ.